I Børnehuset Lille Dalby arbejder vi ud fra den nyeste viden om søvn, som har stor betydning for børns mentale og fysiske sundhed, trivsel og udvikling. Vores tilgang er forankret i overbevisningen om, at sunde søvnvaner opstår gennem en dybere forståelse og imødekommelse af det enkelte barns unikke behov, så barnet tilbydes de bedste betingelser for god og nok søvn med fokus på trivsel.
For at opnå søvnkvalitet og -kvantitet, må vi se på hele døgnet, og ikke kun en enkelt lur eller natten alene. Hele døgnet skal gå op, så barnet samlet set tilbydes den mængde og kvalitet af søvn og vågentid, der skal til, for at barnet udvikler sig og trives.
Det er vigtigt, at barnet får tilbud om nok søvn, men hvornår søvnen placeres på nat og dag, kan se forskelligt ud fra barn til barn. Søvnen reguleres primært af døgnrytmen samt vågenbehov og søvnpres. Rytmen er altså et nøglebegreb, når vi vil skabe de bedste forudsætninger for
barnets søvn. Rytmen for søvn og vågentid baseres på behovet for vågentid fordelt på døgnet og hvor længe ad gangen barnet kan være vågent mellem søvnperioderne.
Det er helt normalt med udsving i søvnkvalitet og -kvantitet i perioder. De fleste små børn har forstyrret søvn ved fx tandfrembrud, sygdom, institutionsstart, overgange og udvikling generelt.
Der er også helt naturligt forskel på børn. Søvnbehov og døgnrytmer varierer. Nogle børn får hurtigt et forudsigeligt søvnmønster, mens andre er sværere at få til at sove. Børns temperament ser forskelligt ud, og det kommer også til udtryk i søvnudviklingen.
Det er alt sammen søvnforstyrrelser indenfor normalrammen, og kalder ikke nødvendigvis på store forandringer i rytmer og rutiner.
Oplever I vedvarende søvnudfordringer hjemme, så snak med jeres teampædagoger, som kan hjælpe jer med yderligere materialer om ”Søvnens biologi”, og kan hjælpe jer i gang med at udfylde en søvnlog, som kan danne grundlaget for en individuel søvnaftale mellem jer og institutionen. Søvnaftalen udarbejdes i fællesskab, og justeres og evalueres løbende.
I har også altid mulighed for at kontakte institutionens sundhedsplejerske Rikke Haugsted Christensen
I Børnehuset Lille Dalby ved vi, at børn som tidligt i livet støttes til en god soverytme, har væsentligt større sandsynlighed for gode sovevaner resten af livet.